Telephone

Furzehill, Plan for redevelopment of former council offices, Wimborne

Share to social media

Project Description

Materplanning Sketch Scheme for a new housing development at the old East Dorset Council Site, Furzehill.

On entering the site, the road winds up the hill providing views of the Woodleaze Copse and glimpses of new pathways and seating that traverse the woodland. The scene then opens out onto a series of secluded courtyards defined by open ‘gateways’ and landscaping that creates a feeling of enclosure and community.

Pivotal to this masterplanning scheme, a green corridor of public open space connects the site and enhances biodiversity and ecological prosperity. Pedestrian priority courtyards, linked by pathways, are lined with trees and soft vegetation that contribute to the unification of the scheme with the local context.

The masterplanning scheme consists of a contemporary vernacular style that utilises a concise palette of materials. The clever design of the layout enables each individual house to benefit from South and West facing gardens with generous views. The application of bespoke and sustainable design principles have enabled each house to compliment its own immediate surroundings and solar orientation. The variety in individual housing design is united by the soft traditional materials that have a modern feel.

Overall, the ambition of this design is to promote a sustainable approach to housing and community design. The modern vernacular style and landscaping strategy unifies the scheme and is complementary of its setting and locality.