Telephone

Wood Close, A modern house in the Purbecks with sea views, Langton Matravers

Share to social media

Project Description

New modern house in the Purbecks, close to the Jurassic Coast UNESCO World Heritage site.

The 'upside down' house layout was dictated by the stunning panoramic views across the valley between Swanage Bay and Corfe Castle, which can be seen from the first floor. The principal rooms face south benefiting from passive solar gain and views over the neighbouring hillside

The concept was for two simple mono pitch forms linked by a full height glazed stairwell/entrance hall. The style reflects the mono pitch roofed vernacular of the local quarry buildings, however, the planners insisted on a conventional pitch roof which WDA felt spoilt the integrity of the original design.

This modern contemporary house's primary material is local stone from Bonfields quarry literally across the road from the site, we chose all the stone ourselves, the quality and colour of the stone was quite exceptional as was the craftsmanship of the masons. The stonework runs from the outside into the interior walls of the stairwell. Corrugated iron was used for the roofing as it is a traditional material in the area. The living room has continuous strip concealed dimmable LED lighting at eaves level which creates an attractive ambience without shining out directly into the AONB.

Photography: Stuart Cox