Telephone
01258 830675
LOCATION

Western Design Architects
12 The Granary
Hinton Business Park
Tarrant Hinton
Blandford
Dorset
DT11 8JF

Telephone +44 (0)1258 830675 Email info@westerndesign.co.uk

Please phone or email us to discuss your future plans and to arrange for a free, no obligation meeting. Alternatively fill in the adjacent information request form and we will contact you within two working days.

West Barn, Contemporary energy efficient extension to traditional cottage , Plush, Dorset

Share to social media

Project Description

Beautifully detailed extension built from high performance Structural Insulated Panels (SIPs) in Plush, Dorset.  

Western Design Architects were commissioned to extensively modernise and extend this charming Dorset flint and brick cottage, which was formerly within the estate of Plush Manor and the eastern end of the existing building formed part of the stable block for the manor house. It is thought to have been constructed in the late 19th Century. The building was heavily altered in the 1980s when it was extended and converted to create a single-family dwelling.

 

The project brief required a simple, yet beautifully detailed modern extension to be added to the cottage and for the original house to be renovated to meet modern living standards.

 

The modern extension meets the original house wall with a ‘light touch’ glass link,  The extension is constructed from a highly insulated SIP panel frame and over-clad with western red cedar and a feature flint wall to reflect the original cottage construction.  The roof is clad in zinc, which offers a contrast to the original house materials, whilst harmonising with the original grey roof slate tones.

 

Sliding cedar louvres also offer the occupants solar control from the large areas of glazing which look over the splendid cottage gardens.

 

Internally, the original cottage has been transformed with a modern vernacular finish.  Crisp white walls work alongside the subtle tones of the original exposed trussed roof structure and the cantilever tread staircase within the double height hall offers a dramatic focal point at the heart of the home.

Photography: Stuart Cox