Telephone

Wootton Oaks, A traditional sustainable home, New Forest

Share to social media

Project Description

Large thatched home in the New Forest, Hampshire.

This thatched vernacular house takes reference from local materials, but uses them in a distinctly modern way, whilst still appealling to the traditionalist.

This elegant 5 bedroom house sits comfortably within its large open countryside plot alongside a range of new outbuildings, consisting of an annex and garaging.

The design takes advantage of many sustainable technologies such as an air source heat pump providing heating and hot water whilst air handling units recover waste heat. Passive solar gain is effected through the curved plan design and building orientation. Large areas of South glazing maximise daylight and heat gain whilst smaller north facing windows prevent heat loss. The thatched roof delivers excellent thermal performance.

The project for this traditional vernacular house came with the challenge of working within a National Park setting whilst maintaining a level of creativity and innovation to provide the right outcome for ourclient. Throughout the entire process, the clients bought into Western Design Architects’ vision, right down to the finest detail. 

INTERIOR IMAGES

Credits: Horseshoe Group - Landscape
Alistair Nicholls - Photographer