Telephone

Badgers Run, Refined home using traditional Dorset materials, Swanage

Share to social media

Project Description

A modest replacement dwelling a short distance from the beach, Swanage

This attractive new home celebrates the relationship between inside and outside, material, craftsmanship and its connection within the wider context.

The building form took reference from the traditional Ballard Estate military huts and the distinct Swanage vernacular, these two elements combined has created a unique home completely of its time, place and client. Locally sourced Purbeck stone has been employed for detailing throughout, handpicked by the clients from H F Bonfield & Son quarry located just 4 miles from the site.

The dwelling now provides an improved site orientation and more efficient layout internally and externally. There is a clear hierarchy of spaces cleverly delineated by solid and transparent walls. The living space at the end of the house contains the most glazing, providing a connection between the interior spaces and the rear garden while the front of the house provides privacy from the road with a parapet wall that continues to form a garden wall, and the garage providing a further buffer from the road.

Photography: Jonathan Gooding

Main Contractor: Matrod Frampton