Telephone

Harbour View Burial Ground, New Contemporary Crematorium and Chapel, Poole

Share to social media

Project Description

A striking new crematorium & chapel with a clear concept set in landscaped grounds.

This new contemporary non-denominational chapel is set within the grounds of Harbour View Woodland Burial Ground in Lytchett Minster, near Poole, Dorset.

The design of the new building draws reference from the traditional use of burial mounds commonly seen in the area. The crematorium nestles within a curving landscaped berm and has a sedum roof giving the impression it has been carved into the landscape. 

Water is an intrinsic part of many spiritual beliefs  and adds an important dimension to the design. The chapel is surrounded by a moat, inspired by Classical Greek Mythology of the River Styx and the journey to the afterworld passing from the side of life to the side of death. The entrance to the building forms a bridge over the 'river' representing the departure from this world and the entry into a sacred place. The moat widens to become a reflecting pool at the southern end of the site.

Internally the building provides a place to reflect and contemplate. Natural materials including stone and timber have been utilised together with the ambient light from clerestory glazing and top lit focal lights to connect those within to another world. A large open plan function room adjoins the chapel and provides far reaching views across open countryside to the Purbeck Hills.

Landscaping is key to the vision of the new crematorium. Trees are planted throughout the grounds and also line the approach to the entrance. Over time the grass will form a meadow and soften the setting of the building in its landscape so that the building appears as an extension of the natural landscape, hidden within the berms that will become wildlife havens. In contrast, local natural stone walls form strong entrances to the building and line the internal walls of the chapel.

Western Design Architects look forward to seeing the landscape mature around the new crematorium.

View the original concept scheme WOODLAND BURIAL CHAPEL

 

Client: Tapper Funeral Services